FOSSIELEN

Wetenschappers doen al jaren onderzoek naar fossielen.  

Fossielen zijn overblijfselen van dieren, planten of sporen hiervan. Deze zijn door de jaren heen bewaard gebleven. Een plant, dier of afdruk is pas een fossiel als het op een natuurlijke manier is ontstaan en niet neergelegd is of gemaakt is door mensen. Een fossiel zit altijd in gesteente of in laagjes afgesleten materiaal (grind, klei, zand) wat, door de jaren heen, tegen elkaar gedrukt is.  

Het kost erg veel werk om fossielen op te graven en te bestuderen.  



Maar welke informatie kan je dan halen uit zo'n fossiel? 

Fossielen vertellen ons veel over het verleden. Zo weten we veel meer over organismen die vroeger leefden en zien we vaak ook veel gelijkenissen met organismen die nu leven. zo kunnen wetenschappers de evolutie van verschillende soorten in beeld brengen. 


Kijk zelf eens naar skeletten van dieren van nu. Welke informatie over dieren kan jij vinden als je de skeletten goed bekijkt?

Komt deze schedel van een vleeseter of van een planteneter, denk je?


Inderdaad, dit is de schedel van een wolf. 

Roofdieren gebruiken hun hoektanden om een prooi te doden en te verslepen. In verhouding tot de andere tanden zijn de hoektanden erg groot. 

En deze schedel? Is dit een vleeseter of een planteneter? 


Dit is de schedel van een koe. Een planteneter, zie je ook het verschil met het gebit van de wolf? 

Bij planteneters staan de snijtanden vooraan in de kaak. Ze sluiten zo nauw op elkaar aan dat ze eigenlijk één geheel vormen. De rijtjes in boven- en onderkaak werken samen als een soort schaar, bijvoorbeeld om gras af te knippen.


En zo kunnen wetenschappers nog veel meer informatie te weten komen door fossielen op te graven en te bekijken: de woonplaats van het dier, welk voedsel het at, wanneer het geleefd heeft, en zoveel meer. 


Test je kennis als wetenschapper:                                           (Ga nadien helemaal onderaan verder op deze pagina)


Als jij al zoveel informatie kan halen na het bekijken van een skelet, kan je je waarschijnlijk al wel voorstellen dat wetenschappers nog veel meer informatie uit verschillende fossielen kunnen halen. 


De studie naar fossielen heet paleontologie.  Iemand die deze fossielen bestudeerd heet een paleontoloog. Een paleontoloog kan achterhalen hoe oud een fossiel is, wat het at en hoe het er ongeveer uit heeft gezien. Mensen die deze wetenschap beoefenen, onderzoeken dus het verleden met fossielen die ze vinden. 

Dankzij hen weten we veel over het dieren- en plantenrijk uit de prehistorie. We weten bijvoorbeeld door fossiele mest wat de dieren aten. 


Jammer genoeg kunnen we aan de hand van fossielen niet zien wat voor geluid de dieren maakten en welke kleur de planten en dieren uit de prehistorie hadden. Het kan dus best zo zijn dat een dinosaurus kakelde als een kip. 

Het geluid en de kleur hebben onderzoekers vergeleken met dieren die op een prehistorisch dier lijken. Zo heeft de dinosaurus bijvoorbeeld de kleur die lijkt op die van een krokodil. 


Ken jij het verschil tussen een paleontoloog en een archeoloog? 

Een paleontoloog is iets anders dan een archeoloog . 

Een paleontoloog bestudeert resten die op een natuurlijke manier ergens terecht zijn gekomen. Het gaat dan over botten van dieren die dood zijn gegaan of een pootafdruk van een sabeltandtijger. 

Een archeoloog bestudeert de resten van leven op aarde en ook het leven van mensen . Een pijl uit de oertijd bestuderen is het werk van een archeoloog en de botten van een schildpad uit de oertijd bestuderen is het werk va een paleontoloog. 


Begrijp je het verschil? Test het uit op https://forms.gle/maXWvwGZobXgM9GF9



Schelpen tellen voor de wetenschap

Extra: Vind je het werk van paleontologen interessant? Jij kan hen helpen! 

Help wetenschappers en ga op zoek naar schelpen op het strand. 

Interesse? Bekijk volgend filmpje: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/03/15/wat-je-moet-weten-over-schelpen/



Ben jij een goede paleontoloog?

Na het opgraven van alle botjes, tanden, stukjes skelet en dergelijke moeten paleontologen de puzzelstukjes in elkaar zien te leggen. Dat is een heel werkje, zeker als je weet dat een skelet al snel uit meer dan 200 deeltjes bestaat. Nu is het aan jou om de puzzel te leggen en te ontdekken om wat soort dier het gaat. 


Ga naar https://www.bookwidgets.com/play/PMeIYftl-iQAFkXovvAAAA/9CGPP99/welk-dier-schui?teacher_id=6032927908429824

of scan de QR code:

Heb je de puzzel kunnen leggen? Proficiat! Welke informatie geeft dat over het organisme? 

Kijk hier voor de oplossing!


Een belangrijke wetenschapper


Op onderstaande foto zie je een heel bekend wetenschapper die zich ook bezig hield met het bestuderen van fossielen en leven op aarde. Herken je deze man? 


Herken je deze wetenschapper? Test je voorkennis hier:  

Scoorde je 3 op 4 of meer? Ga direct verder naar De evolutietheorie

Scoorde je minder dan 3 op 4? Bekijk eerst volgend filmpje over Darwin voor je verdergaat: 


>> Ga verder naar De evolutietheorie en leer er meer over.   

Joke Van Gompel
Student EBASO Frans - pav
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin